Menu Close

Informatika

Kontakt za informatičku podršku je helpdesk@unisb.hr.

Izdavanje nove privremene lozinke za AAI@EduHr zamolite na studentskoj referadi.

Pitanja vezana za ISVU (Studomat) uputite na  isvu@unisb.hr.

Prije slanja upita, molimo, proučite informacije navedene na ovoj stranici.


Svi studenti, djelatnici te veći dio vanjskih suradnika Sveučilišta u Slavonskom Brodu imaju AAI elektronički identitet s nastavkom @unisb.hr. Elektronički identitet koristi se za pristup osnovnim i dodatnim mrežnim uslugama. Više o mrežnim uslugama Sveučilišta u Slavonskom Brodu saznajte na aai.unisb.hr te u daljnjem tekstu.

Komunikacija izmedu nastavnika i studenta te stručnih službi Sveučilišta u Slavonskom Brodu i studenta, moguća je samo preko dobivenog AAI elektronidkog identiteta. Nije dopušteno korištenje privatnih adresa elektroničke pošte (gmail, hotmail, yahoo, net.hr, t-com.hr i ostale).

Osnovni sustav Sveučilišta u Slavonskom Brodu za rad s elektroničkom poštom je Microsoft Office 365.

Svojoj elektroničkoj pošti najlakše možete pristupiti na adresi https://outlook.office.com

POZORNOST: Gubitkom studentskih prava (završetak studija, ispis i ostali razlozi), student gubi pravo na AAI elektronički identitet na Sveučilištu u Slavonskom Brodu, a time i pristup svim navedenim mrežnim uslugama.

 

 

AAI@Edu.Hr elektronički identitet u obrazovnom sustavu RH

Oblik AAI elektroničkog identiteta:

iprezimeN@unisb.hr 

–  broj N može i ne mora postojati, ovisno o tome ima li više korisnika sa istom kombinacijom iprezime – prvo slovo imena i prezime, sve bez naših dijakritičkih znakova.

Ukoliko referada ili administrator izdaju novu lozinku za korisnički račun, treba što prije, a najkasnije u roku od 48 sati od primitka podataka, promijeniti lozinku koristeći: najmanje 8 znakova, mala, velika slova, brojke i interpunkcije.

Promjena lozinke i osobnih podataka može se obaviti na adresi:

https://aai.unisb.hr/ldap/user/

Napomena: Korisničke podatke nikako ne dijeliti, jer AAI podaci služe i za osnovni pristup sustavu e-Građani i drugim mrežnim uslugama za građane RH.

Dodatno:

https://aai.unisb.hr

Izdvojeno (Odluke i Pravilnik):
Odluka o obveznom dodjeljivanju i korištenju AAI@EduHr elektroničkog identiteta
Odluka o imenovanju administratora za sustav AAI@EduHr na UNISB
Pravilnik za informacijsko održavanje AAI@Edu.hr imenika Sveučilišta u Slavonskom Brodu

 

 

Elektronička pošta na sustavu Microsoft 365 i instalacija programa tvrtke Microsoft

Pomoću navedenog elektroničkog identiteta možete pristupiti elektroničkoj pošti ustanove u sustavu Microsoft 365 na adresi:

https://outlook.office.com/

Na navedenoj adresi nalazi se program Outlook online koji je preporučeni program za obradu i pohranu elektroničke pošte. Program Outlook Mobile for Android je preporučeni program za obradu pošte na mobilnom uređaju sa operativnim sustavom Android.

Na adresi:

https://portal.office.com/

korisnicima je omogućen pristup svim ostalim programima u skupu programa Microsoft 365, kao što su online verzije programa: Word, Excel, PowerPoint, Teams, SharePoint

Također, svakom korisniku dopuštena je instalacija desktop verzije programa MS Office (Word, Excel, PowerPoint, Teams, …) na do pet računala. Tom skupinom programa nije obuvaćena niti jedna verzija operativnog sustava MS Windows. Od strane resornog ministarstva, operativni sustav MS Windows je osiguran za kvalificirana računala u vlasništvu Sveučilišta. Kvalificirana računala su računala Sveučilišta kupljena sa bilo kojom verzijom MS operativnog sustava. Privatna računala djelatnika i studenata nisu obuhvaćena tim programom te se za njih preporuča nabavka legalne verzije operativnog sustava MS Windows.

Priručnik za pohranu i povrat poruka u programu Outlook (PDF)

 

Liste elektroničke pošte

Studenti koji žele redovito primati važne obavijesti od djelatnika i nastavnika Sveučilišta, pozivamo da se pretplate na neku od lista elektroničke pošte. Popis distribucijskih lista za studente i upute za prijavu možete pronaći na stranici:

https://aai.unisb.hr

 

Google Workspace

Svim unisb.hr korisnicima također je omogućen i pristup Google Workspace programu putem istog elektroničkog identiteta na adresi:

https://workspace.google.com/dashboard

Osim brojnih Google programa, korisnicima su na ovoj adresi dostupni programi Google Classroom i Meet, koje mnogi nastavnici koriste u daljinskoj nastavi.

U sustavima Google Workspace i Microsoft 365, unisb.hr korisnici imaju na raspolaganju brojne korisne programe i izdašan prostor za pohranu podataka.

 

Merlin – sustav za e-učenje

Sveučilište u Slavonskom Brodu kao osnovni alat za udaljeno učenje koristi sustav Merlin na adresi:

https://merlin.srce.hr

na koji se korisnici također prijavljuju svojim elektroničkim identitetom.

Molimo sve korisnike da se što prije prijave na sustav Merlin i obavezno urede i pohrane svoj profil. Ukoliko to ne učine, neće biti vidljivi u sustavu Merlin i nastavnici ih neće moći dodati u svoje e-kolegije. Nastavnici trebaju u svoj profil upisati svoju šifru u sustavu visokog obrazovanja, pod Opcionalno – ID broj. Tipični izgled šifre su inicijali nastavnika iza kojih slijedi troznamenkasti broj: NN087.

Korisnici Merlina, koji imaju problema sa svojim profilom ili su na profilu prikazani pogrešni podaci, trebaju poslati poruku na adresu ceu@srce.hr.

 

Softver za provjeru autentičnosti radova – antiplagijat – Turnitin

Na Sveučilištu u Slavonskom Brodu za provjeru autentičnosti radova koristi se softver Turnitin (popularno zvan i antiplagijat softver).

Za pristup softveru potrebno je koristiti AAI podatke. Adresa za pristup softveru Turnitin.

Sve vezano uz softver Turnitin student dogovara i razrješava sa svojim mentorom odnosno nositeljem kolegija. Administratori sustava mogu pomoći samo kod problema sa prijavom korisnika. Probleme s prijavom možete prijaviti na adresu turnitin@unisb.hr.

Sveučilište u Slavonskom Brodu ne pruža korisničku podršku za softver Turnitin. Korisnička podrška se može kontaktirati izravno na ovoj poveznici https://supportcenter.turnitin.com/s/contactsupport.

Kratke upute se nalaze na ovoj poveznici.
Detaljnije upute za studente i anstavnike se nalaze na ovoj poveznici.

 

ISVU – Informacijski sustav visokih učilišta

Za pitanja vezana uz Informacijski sustav visokih učilišta – ISVU, studomat i slična pitanja, kontakt adresa je isvu@unisb.hr.

Administratori ISVU sustava:

 

Pristup bežičnoj mreži Sveučilišta – EduRoam

Svi studenti, djelatnici, vanjski suradnici i gosti mogu pristupiti bežičnoj mreži Sveučilišta koristeći svoje AAI podatke.

Instalacija EduRoam softvera nalazi se na poveznici: https://installer.eduroam.hr/

 

Digitalni repozitorij Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Digitalni repozitorij je zbirka koja u digitalnom obliku okuplja, trajno pohranjuje i omogućuje slobodan pristup znanstveno-istraživačkoj, intelektualnoj i kreativnoj produkciji nastaloj radom ustanove, odnosno njenih djelatnika i studenata. U repozitorij se mogu pohranjivati završni i diplomski radovi studenata, disertacije, pre-print radovi, znanstveni i stručni radovi, podaci istraživanja, knjige, nastavni materijali, slike, video i audiozapisi, prezentacije te digitalizirana građa.

DABAR

 

Autodesk programi

Studenti se moraju verificirati pri Autodesku. U tu svrhu valja ishoditi:

Elektronički zapis o statusu studenta iz sustava e-Građani ili potvrdu s naše referade o statusu studenta i pripremiti sken xice.

Nakon toga je potrebno:

1. otvoriti osobni račun na Autodeskovim stranicama, označiti kako se radi o studentu te da je ustanova “Sveučilište U Slavonskom Brodu”.

2. kata sustav zatraži dokument za verifikaciju, priložiti gore spomenutu potvrdu ili neki od spomenutih dokumenata.

3. pričekati poruku o uspješnoj verifikaciji.

Novosti 08.12.2022. – Tvrtka Autodesk dosta često mijenja pravila verifikacije pa je unatrag nekog vremena az verifikaciju nužno odabrati pravu ulogu: student (ili edukator), našu ustanovu: Sveučilište u Slavonskom Brodu te način verifikacije: Single Sign On – što je u stvari prijava preko naših AAI podataka.

Nakon poruke o uspješnoj verifikaciji dolazi i poruka kojom korisnik potvrđuje svoj Autodesk račun.

Oprez: AAI podaci služe za verifikaciju Autodesk računa, ali predlažemo da Autodesk lozinka ne bude identična AAI lozinci.

Instalirani softver radit će vam točno godinu dana od registracije računa.

Program SolidWorks

Studenti zainteresirani za program SolidWorks trebaju se javiti Ivici Lackoviću, dipl.ing., viši predavač

 

NAPOMENA

Kako bi prijava na sve sustava prošla bez većih problema, korisnik se obavezno u korištenom web pregledniku (Chrome, Firefox, Edge, Brave …) mora odjaviti sa svojih drugih osobnih ili poslovnih Google računa, AAI računa drugih ustanova (sfsb.hr, vusb.hr, ….) ili drugih Microsoft 365 računa. Pomaže i brisanje spremnika i pohranjenih lozinki u web pregledniku.

Skip to content