Menu Close

Povijest

OSNIVANJE SVEUČILIŠTA U SLAVONSKOM BRODU

Hrvatski sabor donio je na sjednici dana 25. rujna 2015. godine Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Sveučilište u Slavonskom Brodu kao javna ustanova nastalo je spajanjem Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Veleučilišta u Slavonskom Brodu, dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji nastavljaju s radom kao sastavnice Sveučilišta.

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 25. lipnja 2020. donijela rješenje koje je potpisao predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković o imenovanju prof. dr. sc. Ivana Samardžića privremenim rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Privremeni rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu dana 20. srpnja 2020. godine donio je Privremeni Statut Sveučilišta u Slavonskom Brodu na koji je dobivena suglasnost ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Temeljem navedenog, podnijet je zahtjev za upis u sudski registar Trgovačkog suda u Osijeku, Stalne službe u Slavonskom Brodu. Sveučilište u Slavonskom Brodu dana 3. kolovoza 2020. upisano je u sudski registar s kojim danom je započelo svoje djelovanje.

Danom upisa Sveučilišta u sudski registar, Sveučilište sukladno Zakonu o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) preuzima sve poslove, radnike zatečene na preuzetim poslovima, opremu, arhive, sredstva za rad, financijska sredstva te prava i obveze ustanova prednika, a studenti upisani na Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, dislocirane studije u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Veleučilišta u Slavonskom Brodu postaju studenti Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Naziv Sveučilišta glasi: Sveučilište u Slavonskom Brodu na hrvatskom jeziku i Universitas studiorum Marsoniensis na latinskom jeziku. Sveučilište u Slavonskom Brodu se koristi i nazivom na engleskom jeziku: University of Slavonski Brod.

Dan Sveučilišta u Slavonskom Brodu je 25. rujna kao dan kada je Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu 2015. godine.

Grb Sveučilišta u Slavonskom Brodu okrugla je oblika. U sredini kruga nalazi se silueta portreta Ivane Brlić Mažuranić okružen kružnicom. Oko ove kružnice uz obod sadržan je naziv Universitas studiorum Marsoniensis zajedno s brojevima MMXX. Naziv je okružen drugom kružnicom od hrvatskog pletera.

Skip to content