Menu Close

Kulturni život i sportski život

    Grad Slavonski Brod, središte Brodsko-posavske županije, po veličini je sedmi grad u Republici Hrvatskoj. Kao takav pruža brojne kulturne, zabavne te rekreativne sadržaje.

Za sve one koje je studiranje dovelo prvi put u Slavonski Brod ili pak za one koji ga još nisu dovoljno upoznali grad Slavonski Brod nudi neke od sljedećih kulturnih znamenitosti:

  • Franjevački samostan – Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu jedan je od najvećih baroknih samostanskih sklopova u Slavoniji, smješten na lijevoj obali rijeke Save.
  • Tvrđava Brod – zasigurno predstavlja najznačajniju povijesnu građevinu u Brodsko-posavskoj županiji. Njezina veličina, gotovo monumentalnost čini je gotovo nestvarnom premda se nalazi u samom središtu današnjeg grada Slavonskog Broda.
  • Kuća Brlićevih – Obiteljska kuća sagrađena krajem 18. stoljeća na glavnom gradskom trgu, nestala je u velikom požaru 1882., a na njezinom mjestu podignuta je 1885. moderna neoklasicistička jednokatnica, danas spomenik kulture pod zaštitom.
  • Muzej Tambure – U jednom od obnovljenih kazamata zapadne kurtine tvrđave „Brod“ smjestio se tzv. prvi svjetski muzej tambure. U muzeju se nalazi postav od 60-ak ručno izrađenih eksponata, a posjetiteljima je omogućeno i aktivno sudjelovanje u kreativnim radionicama na kojima se izrađuju žičani instrumenti i uživanje u multimedijalnim prezentacijama.
  • Unutar obnovljenog jugozapadnog dijela Tvrđave Brod, smjestila se i jedinstvena Galerija Ružić s prvim stalnim postavom suvremene hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. U Galeriji se može razgledavati više od 400 umjetnina.

USTANOVE KULTURE

USTANOVE U SPORTU

Skip to content