Menu Close

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Sveučilište u Slavonskom Brodu dana 03. lipnja obilježilo je Svjetski dan zaštite okoliša koji se obilježava u 140 zemalja širom svijeta svake godine 05. lipnja na godišnjicu Konferencije UN u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN (poznat kao UNEP).

Sveučilište u Slavonskom Brodu kao odgovorna društvena institucija upoznaje studente s prethodno navedenom problematikom i potiče ih da u svojim aktivnostima vode računa o zaštiti okoliša. Osim studenata, skupu su prisustvovali nastavnici i učenici srednjih škola, profesori Sveučilišta, predstavnici Brodsko-posavske županije te istraživači na projektu AVACS. Prezentirane su popularne teme vezane za zaštitu okoliša, a predavanja su održali doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković (Emisije stakleničkih plinova u okoliš), izv. prof. prim. dr. sc. Ante Cvitković (Utjecaj onečišćenog zraka i vode na ljudsko zdravlje), Mario Pavičić, dipl. ing. (Zaštićena područja Brodsko-posavske županije), doc. dr. sc. Nataša Romanjek Fajdetić (Klimatske promjene – uzroci i posljedice) te Vlado Lađarević, mag. ing. agr. (Zaštićene životinje). Nakon završetka programa otvorena je diskusija između sudionika tijekom koje se razgovaralo o ovoj problematici te su se razmijenila razna iskustva i prijedlozi vezani uz mogućnosti zaštite okoliša.

Na Odjelu društveno-humanističkih znanosti održavala se radionica za predškolsku djecu koju su provodili dr. sc. Višnja Vekić-Kljaić i studenti 3. godine Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na temu ekoloških aktivnosti u dječjem vrtiću, a nakon toga je dr. sc. Martina Markov održala zoom predavanje i predstavljanje slikovnica i interaktivnog materijala za igru i učenje – Galeb Marko u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Reportaža Plave TV (570MB)

Posted in Događanja, Gospodarstvo, Naslovnica, Opće, Život, Znanost
Skip to content